Beursorganisatie Elektrotechniek speelt slim in op beleveniseconomie

De beurs Elektrotechniek, die van 29 september tot en met 2 oktober wordt gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs, heeft een ware metamorfose ondergaan. Was het vroeger de beurs van de ‘boutjes en de moertjes’ en de ‘kabeltjes en de snoertjes’, tegenwoordig is de beurs opgebouwd rondom vier toepassingsgebieden: de woning, industrie, infra & energie en utiliteit.

De beurs Elektrotechniek, die van 29 september tot en met 2 oktober wordt gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs, heeft een ware metamorfose ondergaan. Was het vroeger de beurs van de ‘boutjes en de moertjes’ en de ‘kabeltjes en de snoertjes’, tegenwoordig is de beurs opgebouwd rondom vier toepassingsgebieden: de woning, industrie, infra & energie en utiliteit.


Natuurlijk had ik liever gezien dat de organisatoren de thema’s van Stichting KIEN als uitgangspunt hadden genomen. 0-energie, langer zelfstandig thuis wonen en led-verlichting zijn immers hot en bovendien weet iedereen wat hiermee wordt bedoeld. Maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben in het leven. Bovendien komen onze thema’s wel degelijk aan bod en belooft de beurs met drones, de Elektrolympics, Elektrodam en een Tunneltheater een waar spektakel te worden.


Voor e-installateurs die een maximaal rendement uit hun beursbezoek willen halen, heb ik enkele tips: bereid je goed voor, maak een lijstje van exposanten en lezingen die je absoluut niet wilt missen, neem een paar van je beste klanten mee en last but not least, trek wandelschoenen aan.


Totaaloplossingen


Op de beursvloer worden vier omgevingen nagebouwd, voorzien van de allernieuwste innovaties van dit moment. Exposanten presenteren hun totaaloplossingen en laten zien hoe ze werken. Voor exposanten een heel bijzondere manier om hun producten te presenteren, voor e-installateurs en hun klanten een mooie gelegenheid om al deze totaaloplossingen werkend bij elkaar te zien. Uiteraard worden deze toepassingen zo ingebouwd dat er alle ruimte is om te kijken naar de techniek erachter.


De beurs Elektrotechniek slaat dus een andere weg in. Niet de techniek en de tools staan centraal, maar de toepasbaarheid en consumentgerichtheid. Dit is helemaal in lijn met de missie en visie van Stichting KIEN. KIEN participeert ook in het inhoudelijke programma en levert verschillende sprekers en een innovatietafel. Bovendien zal er een convenant worden ondertekend.


Zo zal Masi Mohammadi, lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en voorzitter van de Stuurgroep Zelfstandig Wonen van Stichting KIEN de ‘empatische woning’ introduceren. Dit is een woning die zich op slimme wijze aanpast aan de natuur en aan haar gebruikers. Het gaat om een integrale aanpak voor het ondersteunen van het langer zelfstandig en energiezuinig wonen. In een speciale proefwoning in Arnhem worden op dit moment al producten ontwikkeld en getest.


Energieslurpers


Karin de Haas, platformcoördinator Kennis en Communicatie bij het COB en Koos Kerstholt, themacoördinator 0-energieomgeving Stichting KIEN, zullen de kick-off verzorgen van de InnovatieTafel Tunnels en een convenant ondertekenen. Tunnels zijn echte energieslurpers. Rijkswaterstaat streeft in het kader van CO2-reductie naar een 20 procent daling van het stroomgebruik in 2020 ten opzichte van 2009. Om die ambitieuze beleidsdoelstelling te halen, moet het energiegebruik van alle bestaande en nieuwe tunnels met 48 procent omlaag. Het denken in ‘lifecycle costs’ wordt dan ook steeds belangrijker. De focus bij tunnels lag tot nu toe vooral op openstelling, betrouwbaarheid en beschikbaarheid. De energieconsumptie beschouwde men als een ‘minor detail’. Er staat tot 2025 echter nog een fors aantal nieuwe tunnels in de planning en veel tunnels zijn aan een grootscheepse renovatie toe. Een uitgelezen mogelijkheid om het aspect duurzaamheid voortaan mee te nemen in de aanbestedingen van tunnels.


Drones


Voor het spektakel moeten e-installateurs in hal 7 zijn. Dit wordt een echte ‘belevingshal’. Hier komt een drone arena. Trendwatchers verwachten namelijk dat installateurs de komende jaren massaal drones gaan inzetten. Denk bijvoorbeeld aan inspectiewerk op daken, in hoge masten of in tunnels. Gespecialiseerde bedrijven geven demonstraties met drones en experts delen hun kennis over de inzet ervan. Een ander spectaculair element van de beurs is de tunnel in hal 7. Daar zien en ervaren bezoekers de vele veiligheidsmaatregelen in Nederlandse tunnels en hoe deze werken bij calamiteiten. Of dat allemaal nog niet genoeg is, bouwen BMW en Kia in hal 7 een parcours waarop ze hun elektrische auto’s demonstreren. Bezoekers kunnen meerijden. Ook worden er laadpalen getoond.


Kortom: op basis van ‘proven technology’ en de technologie van de toekomst valt er genoeg te beleven tijdens de beurs Elektrotechniek. Terwijl de beleveniseconomie op volle toeren draait, proberen wij bij Stichting KIEN vooral het langetermijnperspectief voor ogen te houden: die o zo belangrijke stip aan de horizon. Uiteindelijk moet er namelijk wel een business- en verdienmodel ontstaan. Want het klinkt als een cliché, maar valorisatie (het verzilveren van kennis) is het sluitstuk van elk droomidee.