Aandacht voor valpreventie

Op dinsdag 17 september vond in Deil een informatie bijeenkomst plaats over het voorkomen van vallen in huis. Het was alweer de tweede keer dat Stichting Kien en Welzijn Geldermalsen welkom waren bij het Dorps Ontmoeting Punt, waar wekelijks zo’n 50 oudere bewoners samenkomen. Valpreventie is een belangrijk thema blijkt uit onderzoek van veiligheid.nl.


Op dinsdag 17 september vond in Deil een informatie bijeenkomst plaats over het voorkomen van vallen in huis. Het was alweer de tweede keer dat Stichting Kien en Welzijn Geldermalsen welkom waren bij het Dorps Ontmoeting Punt, waar wekelijks zo’n 50 oudere bewoners samenkomen.Valpreventie is een belangrijk thema blijkt uit onderzoek van veiligheid.nl. Een derde van de 65-plussers valt minstens 1 keer per jaar. Ruim 3% van alle ouderen komt hierdoor zelfs op de eerste hulp terecht. Reden genoeg om hier aandacht voor te vragen dus.Eveliene Biemen is ergotherapeut bij Zorgcentra Rivierenland. Ze vertelde wat mensen kunnen doen aan hun gezondheid en woning om vallen te voorkomen. Zij legde uit dat veel van de aanpassingen in huis niet perse grote investeringen of verbouwingen vergen. Vaak begint het met aandacht voor het onderwerp en het opbergen van kleedjes, snoeren of spullen op de trap waarover je kunt struikelen.

Nicoline van Iperen van Welzijn Geldermalsen zette uiteen hoe zij als vrijwillig woonadviseur kosteloos bij mensen langs gaat om hun woonsituatie te bekijken en advies te geven over zinvolle aanpassingen. Piet Timmer, bouwkundig adviseur ging in op mogelijke verbouwingen.Tot slot deed Wim van der Vlist van Weernekers Elektro uit de doeken wat de toegevoegde waarde is van goede verlichting. Opvallend was daarbij de aandacht van het publiek voor een lamp die, eenmaal onder het bed geschoven, automatisch aangaat als iemand ‘s nachts uit bed stapt. Deze lamp verlicht niet de hele kamer maar geeft alleen licht op de vloer. Hiermee werd voldaan aan de eerdere spontaan opmerking die eerder uit de zaal was gekomen: “Ik laat het licht altijd uit als ik naar het toilet ga ‘s nachts, anders maak ik mijn vrouw wakker”.De eerst volgende bijeenkomst in Deil zal gaan over valdetectie; welke oplossingen zijn er voor het geval ouderen onverhoopt toch vallen.